Το εργοστάσιο

Το εργοστάσιο βρίσκεται εγκατεστημένο σε ιδιόκτητο οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 55.000 τ.μ, κτιριακές εγκαταστάσεις 10.000 τμ και μεταλλικές δεξαμενές 8.000 τμ παραπλεύρως του Σπερχειού Ποταμού στο 204χλμ Ε.Ο Αθηνών Λαμίας με δραστηριότητα πυρηνελαιουργείου.

Αποτελούμενο από γραμμή ξήρανσης ελαιοπυρήνα και εκχύλισης με την χρήση εξανίου, παραλαμβάνοντας ελαιοπυρήνες από την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Ελλάδος, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας Μακεδονίας κ.α.

Η λειτουργία ενός πυρηνελαιουργείου ολοκληρώνει τον κύκλο παραγωγής της ελιάς και είναι απαραίτητη η ύπαρξη για την επεξεργασία των υπο-προϊόντων – παραπροϊόντων από την επεξεργασία της ελιάς – παραγωγή ελαιόλαδου.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Tο εργοστάσιο περιλαμβάνει 3 διαφορετικές λειτουργίες.

 

1) Πυρηνελαιουργείο που επεξεργάζεται τον ελαιοπυρήνα και παράγει πυρηνέλαιο και πυρηνόξυλο.

Περιλαμβάνει:

  1. Τμήμα ξήρανσης νωπών ελαιοπυρήνων, συνολικής δυναμικότητας 700 tn/24-ωρο σε προς κατεργασία νωπό ελαιοπυρήνα μέσης υγρασίας 60%. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει τέσσερα(4) ξηραντήρια, τα οποία λειτουργούν παράλληλα, δυναμικότητας αντιστοίχως 150, 150, 200 και 200 tn/24-ωρο σε προς κατεργασία νωπό πυρήνα μέσης υγρασίας 60%. Στα ξηραντήρια εξατμίζεται η μεγάλη ποσότητα νερού που περιέχει ο ελαιοπυρήνας, γεγονός που καθιστά δυνατή την αφαίρεση του λαδιού.
  2. Τμήμα εκχύλισης (απόσταξη) στεγνών ελαιοπυρήνων και αποθήκευσης ακατέργαστου (μπρούτου) πυρηνέλαιου, δυναμικότητας κατεργασίας 200 tn/24-ωρο σε στεγνό πυρήνα, αποτελούμενο από μια σειρά 10 εκχυλιστήρων, δυναμικότητας εκάστου 20 tn/24-ωρο σε προς κατεργασία στεγνό πυρήνα.

Η απόσταξη του πυρηνέλαιου είναι μια διεργασία όμοια με την παρα-γωγή των περισσότερων σπορελαίων. Χρησιμοποιείται το καθαρό εξά-νιο (C6H14) ως διαλυτικό, το οποίο στην κυριολεξία “ξεπλένει” το λάδι μέσα από τον ελαιοπυρήνα. Το μίγμα λαδιού- εξανίου προωθείται έπει-τα σε ειδικές δεξαμενές απόσταξης, όπου τα δύο συστατικά διαχωρίζο-νται τελείως. Μετά από αυτό το στάδιο το πυρηνέλαιο είναι έτοιμο προς αποθήκευση. Το προϊόν αυτό έχει σκούρο πράσινο ή καστανό χρώμα και χρησιμοποιείται κυρίως στη σαπωνοποιία, καθώς και για βρώση με-τά από ειδική κατεργασία (ραφινάρισμα).

 

2) Σπορελαιουργείο για την κατεργασία βαμβακόσπορου προς παραγωγή αντιστοίχων ακατέργαστου σπορέλαιου (βαμβακέλαιου) και βαμβακόπιτας.

Η δυναμικότητα του ανέρχεται σε 120 tn/d σε προς κατεργασία βαμβακόσπορο. Το σπορελαιουργείο έχει τη δυνατότητα κατεργασίας και ηλιόσπορου, προς παραγωγή μπρούτου ηλιέλαιου και ηλιάλευρου, με δυναμικότητα 250 tn/d σε προς κατεργασία ηλιόσπορο. Ωστόσο η δραστηριότητα αυτή ασκείται περιστασιακά, ανάλογα και με τις τάσεις της αγοράς

Η λειτουργία του εργοστασίου είναι εποχιακή. Η περίοδος λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου (κατεργασία ελαιοπυρήνα) συνήθως διαρκεί περί τις 150 ημέρες/έτος, περίπου από αρχές Νοεμβρίου μέχρι τέλος Μαρτίου κάθε έτους και παρουσιάζει μια περίοδο αιχμής συνήθως από 1 Δεκεμβρίου έως 31 Ιανουαρίου. Η περίοδος λειτουργίας του σπορελαιουργείου, διαρκεί από αρχές Νοέμβριο μέχρι τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους.

Δυναμικότητα:

  • Επεξεργασία 700τονων/ημέρα νωπών ελαιοπυρήνων
  • Επεξεργασία 120τόννων/ημέρα βαμβακόσπορου
  • Επεξεργασία 250τόννων/ημέρα νωπού ηλιόσπορου

3) Εμπορία ελαιόλαδων.

Εξυπηρέτηση ελαιοτριβείων και παραγωγών, αγορά ελαιόλαδων μετρητοίς και μεταφορά με ιδιόκτητα οχήματα (βυτία τροφίμων). Μεγάλος χώρος αποθήκευσης και στη συνέχεια η διοχέτευση στην εγχωρία ή διεθνή αγορά (Ιταλία, Ισπανία κ.α.).

Αποστολή Βιογραφικού

Η ΕΛ.Κ.Ε. ΑΕ αναζητά διαρκώς ικανούς και δημιουργικούς ανθρώπους. Αν ενδιαφέρεσαι να γίνεις μέλος μιας δυναμικής ομάδας που εργάζεται με κέφι & δημιουργικότητα, θα χαρούμε πολύ να επικοινωνήσεις μαζί μας.

Ανεβάστε το Βιογραφικό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.